Daha önce kısa bir giriş yaptığım Spring konusunda bu defa basit bir bean örneği oluşturmayı anlatmaya çalışacağım. Bu örneği NetBeans 6.8 IDE’ si üzerinde uyguladım. Spring frameworkun NetBeans ile beraber gelmesi ayrı bir güzellik. Öncelikle yeni bir proje oluşturuyoruz. Yalnız burada bizi rahatlatan kısım, Spring frameworkun hem web uygulamalarında hem de klasik Java uygulamalarında eklenebiliyor olması. Ekledikten sonra artık oluşturmamız gereken birkaç bileşen var. Bunlar; örnek sınıfımız, xml dosyamız ve uygulamanın çalışacağı bir main sınıfı. Hemen örnek kodlarla işe başlayalım. Önce bean sınıfımız;

package com.farukbozan.ornekler.spring;public class Ogrenci {private int Numara;
private String ad;
private double ortalama;

public int getNumara() {
return Numara;
}

public void setNumara(int Numara) {
this.Numara = Numara;
}

public String getAd() {
return ad;
}

public void setAd(String ad) {
this.ad = ad;
}

public double getOrtalama() {
return ortalama;
}

public void setOrtalama(double ortalama) {
this.ortalama = ortalama;
}

}

Olayın mantığının göz önünde tutulması için amacı olmayan böyle basit bir sınıfımızı oluşturduktan sonra sıra geldi yönlendirme bilgilerimizin tutulacağı applicationContext.xml dosyamıza.

SpringBean

Yukarıdaki resimde görünen applicationContext.xml dosyasında iki tane bean tanımlanmıştır. Diğer uygulamalardan farklı olan kısım beanlerimizin çalışma anında değil de önceden atanmış olmasıdır; fakat yinede çalışma anında aktif olmaktadırlar. İki ayrı öğrenci oluşturduk ve bunlara erişebileceğimiz idler atadık. Numara, ad, ortalama değerlerini de doldurtuktan sonra sıra geldi bu beanlere ulaşmaya. İşte main sınıfımız.

package com.farukbozan.ornekler.spring;import org.springframework.context.support.ClassPathXmlApplicationContext;public class MainSprign {

public static void main(String[] args) {

ClassPathXmlApplicationContext context = new ClassPathXmlApplicationContext(new String[] {“applicationContext.xml”});

Ogrenci ogrenci1 = (Ogrenci)context.getBean(“Ali”, Ogrenci.class);
Ogrenci ogrenci2 = (Ogrenci)context.getBean(“Ahmet”, Ogrenci.class);

System.out.println(ogrenci1.getNumara() + “\t” + ogrenci1.getAd() + “\t” + ogrenci1.getOrtalama());
System.out.println(ogrenci2.getNumara() + “\t” + ogrenci2.getAd() + “\t” + ogrenci2.getOrtalama());

ogrenci2.setNumara(1002);
ogrenci2.setAd(“Ayşe”);
ogrenci2.setOrtalama(5);

System.out.println(ogrenci2.getNumara() + “\t” + ogrenci2.getAd() + “\t” + ogrenci2.getOrtalama());

}

}

Öncelikle xml dosyasına ulaşabilmek için ClassPathXmlApplicationContext örneği elde ettik ve artık bu örnek üzerinden beanlerimizi oluşturup çalıştırabileceğiz. Daha sonra iki tane öğrenci oluşturduk. Burada dikkat etmemiz gereken main içerisindeki bean adı(ogrenci1) ile xml dosyasındaki bean idsinin(Ali) farklı olması; ama örnek oluşturan metotta bu parametre aynı olmak zorunda. Aksi takdir de derleyici bize yazdığımız beanin dosyada tanımlanmadığını hatırlatacaktır. Daha sonra bilgileri ekrana verdikten sonra, ogrenci2 örneği üzerinde oynama yapıp tekrar bilgileri ekrana veriyoruz. Bu basit ama en temel örnek umarım çalışmalarınızda faydalı olur.

Bol Java’ lı günler dileğiyle…

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir