Bugünkü yazımda DICOM ile ilgili küçük; ama gayet işe yarar bir giriş yapmak istedim. Öncelikle DICOM formatında, yani dcm uzantılı bir dosyayı açmayı sonra da üzerinde ne tür işlemler yapabileceğimizi göstermek istiyorum.

Uygulamamıza ImageJ API’ sine ait jar dosyasını ekledikten sonra, dcm uzantılı dosya açmamız için yapmamız gereken şey çok basit.

DICOM dicom = new DICOM();
dicom.open(“Cardio.dcm”);
dicom.show();

Önce sınıftan bir örnek oluşturduk. Sonra göstermek istediğimiz dosyayının yolunu verdik. Son olarak da show komutu ile ekranda dosya içeriğini gördük. Mesela bu kod sonucu çıkan örnek bir ekran görüntüsünü aşağıda verdim.

DICOM

Peki dosya üzerinde nasıl işlem yapabiliriz ? Bunun için de hemen aşağıdaki örnek kod bloğunu kullanabilirsiniz.

ImageProcessor ip = dicom.getChannelProcessor();
ip.and(0);

Burada yaptığımız işlem dicom örneği aracılığı ile o dosyaya bir işlem kanalı açmaktan başka birşey değil. İkinci satırda bir and işlemi uyguladık. Mantıksal olarak eğer and işleminde bir değer 0 ise sonuç her zaman 0′ dır. Dolayısıyla resmi 0 ile and’ lersek, ekranda siyah bir görüntü oluşması gerekir. Zaten kodu çalıştırdığınızda da kara kara bir ekranla karşılacaksanız :D. Burada örnek amaçlı and işlemi uyguladım. Metotlara bakacak olursanız diğer lojik operatörlerin yanı sıra translate, rotate, invert gibi metotlar da mevcuttur. Kısaca Java yine ihtiyaçlarımızı karşılıyor.

Bol Java’ lı günler dileğiyle…

Categories:

2 Responses

  1. Dicom resimlerini büyültüp küçültmek için nasıl bir program yazabilirim yardımcı olur musunuz ?

  2. Merhabalar,
    Öncelikle http://www.farukbozan.com/2010/04/java-dicom-api/ linkinde yer aldığı gibi farklı DICOM API’ leri mevcut. Dolayısıyla her API kendi içerisinde bu işlemi farklı şekilde yapıyor olabilir.Resimleri büyütüp küçültmeyi basit bir zoom işlemi veya resmin boyutu ile oynama olarak düşünebiliriz. Hangi DICOM API’ sini kullanıyordunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir