Merhaba değerli dostlar. Son zamanlarda bana mail ile ulaşan arkadaşların büyük bir çoğunluğunun sorduğu ortak bir soru var.

“Java’ da yeniyim nasıl ilerlemem gerekiyor?”

Öncelikle şunu belirteyim ki bir insanı kendisinden başkası daha iyi tanıyamaz. Dolayısıyla yazının devamında yazacaklarım benim tecrübe ettiğim şeyler olup sadece paylaşım şeklindedir. Bunları tavsiye veya her zaman işe yarar yöntemler olarak görmemek gerekir.

Bildiğiniz gibi Java çok geniş bir alanda kullanılmaktadır ve çeşitli sürümleri mevcut. Bundan dolayıdır ki ben Java’ yı bir dil olarak değil, bir platform olarak değerlendiriyorum. Her işte olduğu gibi Java’ da da temelden yani SE’ den başlamak daha doğru olur. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki herhangi bir öğrenme süreci boyunca kendinizi başkaları ile kıyaslamamanızı öneririm. A kişisi benden daha iyi, B kişisi benden sonra başladı ama daha iyi yerlere geldi gibi yorumlar sadece çalışma aşkınızı öldürür, başka da hiçbir işe yaramaz. Ama bu demek değildir ki başkalarının iyi yönlerini de göz ardı edelim.

Beş parmağın beşi de bir olmadığı gibi her insanın öğrenme süreci, metotları farklıdır. Dolayısıyla yine en iyi yöntemi kendiniz belirlemiş olacaksınız. Ben kendi adıma işin teorisine önem veriyorum. Bir konuyu koda dökmeden önce mümkün olduğunca ana hatları ve önemli detayları ile okumak ön bilgi edinilmesini sağlar. Ayrıca okurken bir elin altında kalem kağıt olmasını faydalı buluyorum. Not alarak çalışmak aslında o konuyu 1,5 – 2 defa çalışmak gibi oluyor. Belki de şuan deftere kod mu yazılır diyebilirsiniz ama bence yazılır 😀 . Tabiki en önemli kısım kodlamak. Teori mutlaka koda dökülmeli. Ama az ama çok, ama basit ama karmaşık. Okumak – yazmak – kodlamak ile o konuyu en 3 defa çalışmış oluyorsunuz.

Kaynak konusuna değinecek olursam, artık elimizin altında internet var ve kitaplar bu eğitim işinde hantal ve pahalı kalmaya başladı. Özellikle Java’ nın kendi eğitim dökümanları yeni başlayanlar ve birşeyleri hatırlamak isteyenler için ideal. En önemli konuyu vurgulamak istiyorum. KOD KOD KOD. Kodsuz bir çalışma ocaksız ateşsiz yemek pişirmeye çalışmaya benzer. Elinizi korkak alıştırmayın. Kodlamaktan korkmayın. Ne kadar kötü olursa olsun, daha iyiye ulaşmak için bir yol açar.

Düzenli takip ettiğiniz bir veya birkaç blog, makale sayfası, düzenli e-yayın olması işinize çok yarayacaktır. GitHub gibi yapılar üzerinde projeler açıp kendinizce birşeyler commit etmek size güven ve mutluluk verecektir. Varsın kimse takip etmesin 😀 . Yazılım sanatı aşkına 😀 .

Bol Java’ lı günler dileğiyle… 😀

Categories:

2 Responses

  1. Ben teşekkür ederim, naçizane fikirlerimi sunmaya çalıştım. Bol Java’ lı günler dileğiyle… 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir