Merhaba değerli Java dostları, bu yazımda JSF managed bean scope hakkında kısaca bir bilgi vermek istiyorum. Aslında çok detaylı bir konu değil; ama tam olarak anlaşılmaması yanlış kullanıma neden olabilir. Bu sonuncunda da iş, zaman ve hafıza anlamında ek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Şunu da belirteyim ki bu yazımda Managed Bean konusuna girmiyorum. Başka bir yazıda bu konuya uzun uzun değinmek istiyorum.

Elimizde dört tane scope türü mevcut. Bunlar;

@ViewScope

@RequestScope

@SessionScope

@ApplicationScope

Şimdi yukarıda sıraladığımız JSF managed bean scope türlerini daha detaylı inceleyelim.

@ViewScope: Bu managed bean scope türü aynı jsf sayfası gösterildiği müddetçe varlığını sürdürür. Başka bir sayfaya geçildi an geçerliliği kaybolur.

@RequestScope: Gelen bir request sonucu oluşan ve response dönene kadar geçerliliğini koruyan bir managed bean scope türüdür.

@SessionScope: Session diğer manasıyla oturum açık ve geçerli olduğu sürece geçerli olan bir scope türüdür. Time out durumunda geçersiz olur.

@ApplicationScope: Web sunucusu üzerinde çalışan uygulama çalıştığı sürece geçerli olan managed bean scope türüdür. Uygulama server üzerinden kapatılmadığı müddetçe tek bir instance oluşturulur. Dolayısıyla singleton design pattern gerçeklenmesidir diyebiliriz.

Bol Java’ lı günler dileğiyle… 😀

Categories:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir