Yazılım sanatı ile uğraşanlar ister istemez bazı tasarım yöntemleri uygularlar. Kimileri bunun farkında olarak kimileri ise farkında olmadan kullanırlar. Bu yazımda bazı yöntemlere değinmek istiyorum. Belki de çoğu hatta tamamı tanıdık gelecektir.

  • Composition(Kompozisyon) : Objelerin birbirilerini kullanarak oluşan yapıdır. Bir obje bazı işlemlerini yapabilmek için başka bir obje örneğine ihtiyaç duyar.
  • Inheritance(Kalıtım) : Bir objenin başka bir objeden türeyerek onun özellik ve metotlarını devralmasıdır. Güzel bir kullanım tekniği olmakla beraber aşırı kullanımı mimariyi birbirine aşırı bağımlı hale getirebilir.
  • Interface(Arayüz) : Kütüphanede bazı yapıların belli bir kurallar bütününe sahip olması ve arka planda yapılan işlerin ön taraftan bağımsız tutulması gerekebilir. İşte interface tam da buna uygun yapıdır.
  • Delegation(Delegasyon) : Bir objeden çağrılan metodun kendi içerisinde bu işi başka bir objeyi çağırarak yapması olarak tanımlanabilir. Bazı design pattern örnekleri bu yönteme uygundur.
  • Parematrized(Parametrik) : Özellike Java’ da collection yapısı buna uygundur. Obje tipinin dinamik olabilmesidir.

Aslında belki de hepsini kullandınız. Kullananlar için sadece hatırlatma olsun 😀

Bol Java’ lı günler dileğiyle… 😀

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir