Bazen aklıma gelen aykırı sorulardan bazılarını burada paylaşmayı düşündüm en azından benden önce cevap bulanların, paylaşmasını ümit ediyorum. İşte mühendis ve mühendislik üzerine bazı sorular.

Mühendis kime denir?

Karşımızdaki insanın gerçek bir mühendis olup olmadığını hangi kriterlere göre belirliyoruz. Dört yıl sonunda eline tutuşturulmuş(hatta henüz çıkarılmamış bile olsa) diplomaya göre mi? Yoksa çevresinin ona olan hitap şekli ile mi? Yok yok en iyisi mühendis olmamızı bastırdığımız 5 x 10 luk kartlar belirlesin.

Biz kendimizi mühendis olarak görüyor muyuz?

Tamam, iyi hoş, güzel, çevremiz bizi mühendis olarak tanıdı ve artık o etiket kaldı. Peki biz kendimizi gerçek anlamda nasıl nitelendiriyoruz?

Mühendis sadece sorun çözen kişi midir?

Önümüze her gün onlarca sorun geldi ve tabi ki bizden kaçmayacağı için hepsini hallettik. Mühendis mi olduk şimdi?

Ya insan ilişkileri?

Bir önceki maddenin devamı olsun. Günlerce bir işe yoğunlaşıp yemekten uykudan feda edip işleri yoluna koyduk. Bir de baktık ki o süre içerisinde karşılaştığımız insan sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Söz sohbet desen sadece merhaba merhaba.

Mühendislik amaç mı araç mı?

Mühendisliği gerçekten faydalı işler yapmak için mi tercih ediyoruz yoksa itibar kazanmanın, maddi yönden sıkıntı çekmemenin bir aracı olarak mı görüyoruz? Elimizdeki projenin sonunu bilgi, tecrübe olarak mı yoksa para, tatil vb olarak mı hayal ediyoruz?

Sürekli düşünmek çok mu zor?

Bir işi yaparken ayrılan süreye ek olarak ondan çok daha kısa bir süre ayırıp daha iyi nasıl olur çok büyük bir yük mü acaba?

İşte bu ve bunun gibi onlarca soru. Herkesin cevabı kendine göre elbet değişecektir ama ne kadar fark oluşacağını merak etmiyor değilim 😀 :D.

Bol Java’ lı günler dileğiyle…

Categories:

4 Responses

  1. Eğer ki karşılaştığımız her şeye bir mühendis olarak nasıl çözüm bulabiliriz diye düşünebiliyor isek, işte o zaman tam manasıyla mühendisiz sayabiliriz kendimizi diye düşünüyorum nacizane 🙂

  2. Cümlen kendi içinde çelişiyor hacı mühendis olmak için soruna mühendis olarak çözüm bulmak zaten mühendis olduğunun bir göstergesi değil mi?? Fazla kuantum okuyorsun hacı 😀 😀

  3. Eğer; işverenin senden şu işi nasıl yaparız diye soruyor ise mühendissindir. Şu işi yap getir diyorlarsa teknisyensindir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir